Monday, 18 April 2016

Hidden Files?!!!

Assalamualaikum...

Hai semua! Harini, aku nak kongsi sikit ilmu yang aku ada dengan korang semua. Tentu rasa serabut or stress kan kalau hidden files jadi kat pendrive or external hard disk kita? Rasa nak menjerit je. Hahahahaa…nie semua virus punya pasal lah. Duk main aci tang sorok je. Hahahahaaa…

But guys, don’t worry, be happy okay? Jom kita tengok cara-cara nak mencari hidden files kat bawah nie;

1. Masukkan pendrive or external hard disk korang kat pemacu USB di laptop.

2. Klik ‘Start’, pastu taip cmd pada ruangan search dan klik ‘Enter’. Bila korang klik ‘Enter’ tu, ia akan keluar macam kat bawah nie.


  


3. Buka ‘Computer’ dan lihat apa abjad untuk pendrive or external hard disk korang tu. Contoh untuk aku; F






4. Kemudian, taip F: kat bendalah yang duk kelip-kelip tu dan klik ‘Enter’.

5. Pastu, taip lagi attrib –s –h /s /d *.* dan klik ‘Enter’ lagi. Pastikan ada jarak macam yang aku buat tu ya?

6. Tunggu untuk seketika dan nanti ia akan paparkan semua hidden files korang yang ada dalam pendrive or external hard disk tu.


Senangkan? Selamat mencuba!!!


Sekian.


No comments: